Diak Clinic wordt geladen

Wat is een Melanoom?

De klachten

Van alle huidkanker is 5-10% een melanoom. Melanomen kunnen overal in de huid ontstaan. Soms ontstaat een melanoom in een al lang bestaande moedervlek. Maar in ongeveer 70% van de gevallen ontstaat een melanoom spontaan in een volstrekt ‘gave’ huid. 

De oorzaken

Waarom iemand een melanoom krijgt is niet helemaal duidelijk. Er is een groter risico op het krijgen van een melanoom als: 

 • eén of meerdere familieleden een melanoom hebben gehad
 • je op jonge leeftijd vaak verbrand bent geweest door de zon
 • je veel onder de zonnebank bent geweest
 • je een lichte huid hebt met rood of lichtblond haar
 • je meer dan 5 ‘klinisch atypische’ moedervlekken hebt. Dit zijn moedervlekken die groter zijn dan 5 millimeter, vaak meerdere kleuren hebben en asymmetrische vorm
 • je meer dan 100 moedervlekken hebt
 • je een aangeboren moedervlek (congenitale naevus) hebt van 20 cm of groter.
 • je eerder een melanoom hebt gehad

 

Hoe wij jou helpen

Snel de beste zorg? Die krijg je in de Diak Clinic. We gaan voor korte wachttijden, maar nemen de tijd voor jou. Zo werken we aan een snel herstel.
 1. Heb je een verdachte plek op je huid die je wilt laten onderzoeken? Maak een afspraak met je huisarts voor een verwijzing naar de Diak Clinic. Binnen 2 werkdagen na binnenkomst van de verwijzing word je gebeld door de polikliniek dermatologie. Je kan binnen 2 weken bij ons terecht.

 2. Om de diagnose melanoom te stellen, moet de verdachte moedervlek onder de microscoop bekeken worden (pathologisch onderzoek). De dermatoloog, (plastisch) chirurg of KNO arts snijdt daartoe de plek weg. Dit kan vaak onder lokale verdoving.

 3. Na het onderzoek bespreek je met de dermatoloog of er een behandeling nodig is en welke. Er zijn verschillende behandelingen van een melanoom. In de Diak Clinic kunnen we de plekjes wegsnijden (onder plaatselijke verdoving). De dermatoloog kan je eventueel ook doorverwijzen, bijvoorbeeld als er bestraling nodig is.

 4. Als melanoom op tijd wordt behandeld, is het meestal te genezen. Als de plek is weggehaald, blijft er soms een wondje achter. De dermatoloog kan je vertellen hoe je dat wondje verzorgt.

Jouw welzijn is onze grootste prioriteit

Wanneer je gezondheid aandacht nodig heeft, wil je snel een goed geholpen worden. Dat bieden we bij de Diak Clinic. Alle aandacht. Voor jou.
Oude man