Wat zijn verdachte plekjes?
Als je een verdacht plekje op je huid ziet, kun je bezorgd zijn of het huidkanker is. Met de jaren kan je huid veranderen en hier en daar een moedervlekje of sproet erbij krijgen. Vaak zijn die onschuldig, maar er zijn ook verdachte plekken die je aandacht verdienen. Bijvoorbeeld omdat ze verkleuren of groter worden. Het is goed om die vlekjes en plekken te laten onderzoeken.
Ongeveer 1 op de 6 mensen krijgt huidkanker en daarmee is het de kankersoort die het meest voorkomt in ons land. Jaarlijks krijgen 77.000 mensen de diagnose. Elke soort kanker ziet er verschillend uit. Soms is het plekje glad, soms ruw, soms is het een bestaande moedervlek die verandert en soms een nieuwe. Sommige plekjes zien eruit als een wondje of bobbeltje, andere als eczeem of een schimmel. Vaak ontstaat het op
plekken die veel zon hebben gehad.
Waarom naar Diak Clinic?
Bij Diak Clinic werkt een groot team huidoncologen met veel ervaring. Je kunt bij ons altijd snel terecht met een verdacht vlekje. Vrijwel altijd binnen twee weken, maar vaak veel eerder omdat we altijd zorgen voor ruimte in de planning. Dan kunnen we je óf gerust stellen óf gauw de juiste behandeling geven. De huidoncologen bij de Diak Clinic werken samen met specialisten van kno, plastische chirurgie en dermatologie.
Oorzaken van verdachte plekjes
12
Dagen wachttijd
444
Verdachte huidplekjes verwijderd in 2023
8,2
Algemeen tevredenheidscijfer
Hoe de Diak Clinic werkt
Verwijzing
Heb je een verdachte plek op je huid die je wilt laten onderzoeken? Indien jouw huisarts of specialist verwijzing nodig acht, kun je bij ons op korte termijn een afspraak maken. Binnen 2 werkdagen na binnenkomst van de verwijzing word je gebeld door de polikliniek dermatologie. Je kan meestal binnen 2 weken bij ons terecht.
Onderzoek en diagnose
De dermatoloog bekijkt het verdachte plekje op je huid, soms met een speciaal vergrootglas. Als het nodig is, kan het vlekje weggehaald en verder onderzocht worden.
Behandeling
Na de uitslag van het onderzoek bespreek je met de dermatoloog of er een behandeling nodig is en welke. Onder andere basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom behandelen we in de Diak Clinic. In een enkel geval is het nodig dat de dermatoloog je doorverwijst.
Resultaat en nazorg
Als de plek is weggehaald, blijft er soms een klein wondje achter. De dermatoloog kan je vertellen hoe je dat wondje verzorgt.
Interview met Marieke Peters & Nils Veersema - Dermatologen
“Als je hier komt, kijken we niet alleen naar het plekje dat je huisarts heeft gezien. We onderzoeken je hele lijf, van top tot teen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de rest van je lichaam.” Klik hier voor het hele interview.