Diak Clinic wordt geladen

Uroloog Okke Snieders vertelt:

Veel ervaring en de beste apparatuur
“Na de scan volgt een behandeling. Omdat we in Diak Clinic heel veel mensen met nierstenen opereren, hebben we de beste apparatuur en zeer ervaren artsen en verpleegkundigen. Van alle ziekenhuizen en klinieken in de regio voeren wij de meeste nierbehandelingen uit. Bovendien behandelen we alle soorten nierstenen en patiënten van alle leeftijden, ook die met onderliggende aandoeningen.”


Kijkoperatie (URS)
“Er zijn drie standaardbehandelingen voor nierstenen. Voor alle drie kun je terecht in Diak Clinic. De eerste is een URS, een kijkoperatie via de urineleider. Dan kijken we met een camera in de plasbuis of blaas. In de meeste ziekenhuizen worden de nierstenen met een tangetje verwijderd, wij gebruiken een laser. Daarmee schieten we de steen tot zand, waarna het zand kan wegspoelen. Onze highpowerlaser is vijf keer zo sterk als een gewone laser. Daardoor kunnen we ook grote en harde stenen vergruizen. Patiënten die elders zonder succes geopereerd zijn, worden daarom vaak naar ons doorverwezen.”


Geluidsgolven en PNL-operatie
“Een andere manier om nierstenen te vergruizen, is met geluidsgolven. Er wordt dan een apparaat op je zij geplaatst dat door de huid heen gerichte geluidsgolven uitzendt. De niersteen absorbeert deze energie en breekt in stukken. De derde behandeling is een PNL-operatie. Dat is een complexere ingreep die op weinig plekken wordt gedaan. We maken dan een gaatje in de zij, tot aan de niersteen.”


Gecombineerde behandeling
“Bij veel stenen of hele grote stenen doen we een gecombineerde benadering. Dan wordt de patiënt door twee specialisten tegelijk geopereerd, zodat die met een beetje geluk in één sessie van alle stenen af is en dus niet hoeft terug te komen. Zo’n gecombineerde behandeling is echt uniek, dat gebeurt naar mijn weten nergens anders.”

  • icoon

    De beste zorg

  • klok

    Snel aan de beurt

  • hart

    Alle aandacht voor jou