Interview met Anandi Schiphorst - Liesbreuk chirurg
Heb je een liesbreuk?
Klachten
"Mensen met een liesbreuk hebben vaak een zwelling in de lies die je kan wegduwen. Veel mensen voelen een trekkend, knellend gevoel, maar niet iedereen heeft pijn of klachten."
Mannen en vrouwen
"Een liesbreuk komt vooral voor bij mannen tussen de 40 en 70 jaar. En bij mensen die chronisch hoesten, veel blazen (trompettisten) of zwaar werk doen. Alles wat een drukverhoging in de buik geeft, verhoogt de kans op een liesbreuk. Slechts 10% van de mensen met een liesbreuk is vrouw."
Kinderen
"Bij kinderen is een liesbreuk een overblijfsel van de embryonale ontwikkeling. Het is dus niet verworven, maar aangeboren. Wij hebben twee chirurgen die kinderliesbreukjes opereren. Dat doen we als ze een jaar of ouder zijn. Voor die tijd kunnen kinderen terecht bij het WKZ."
Expertisecentrum
"Als je een liesbreuk hebt, word je bij Diak Clinic geholpen in het Liesbreukcentrum. Dat is het grootste expertisecentrum voor de behandeling van liesbreuken. In Nederland en in Europa. We opereren wel 2200 liesbreuken per jaar. Onze chirurgen zijn dus heel ervaren. Daarom leiden ze andere mensen ook op, artsen uit binnen- en buitenland. We doen ook veel wetenschappelijk onderzoek, daarin lopen we voorop. We werken onder andere samen met de KNVB."
Korte wachttijden
"Als je huisarts je doorverwijst, kun je binnen twee weken op onze poli terecht. Daar word je onderzocht door de chirurg. Heb je inderdaad een liesbreuk, dan word je ingepland voor een operatie. Vaak is dat al binnen 3 dagen. Je kunt er ook voor kiezen om beide afspraken op één dag te plannen. Dan kom je ‘s ochtends naar de poli en word je ‘s middags geopereerd. Dat is vooral fijn voor mensen die van ver moeten komen."
Zorg op maat
"Als we op de poli geen liesbreuk voelen, komt de pijn vermoedelijk door iets anders. Dan wachten we eerst drie maanden om te kijken of de pijn vanzelf weggaat. Dat doen we ook als mensen geen klachten hebben. Niet iedereen wordt dus zomaar geopereerd. We gaan voor zorg op maat. Bij ons ben je geen nummer."
Kijkoperatie
"Een liesbreukpatiënt krijgt bij ons in principe een kijkoperatie. De chirurg maakt dan drie kleine sneetjes in je buikwand, zodat er een cameraatje en instrumenten naar binnen kunnen. Tussen je buikvlies en je spier komt een mat. Die dekt de zwakke plek af. Je kunt het vergelijken met een fietsband. Als er een gaatje in je buitenband zit, floept je binnenband erdoorheen. Als je daar een stukje canvas tussen legt, kan dat niet meer. De kijkoperatie duurt maar 15 minuten en zorgt voor een sneller herstel. De kans dat je liesbreuk terugkeert is 1%. En de kans dat je er chronische pijn aan overhoudt is zelfs minder dan 1%. Dat zijn uitzonderlijke cijfers. Daarmee zitten we heel ver onder het gemiddelde. Na acht weken bellen we je om te checken hoe het met je gaat. Patiënten zijn gelukkig heel tevreden over ons. Gemiddeld waarderen ze ons met een 9."
De beste zorg
Snel aan de beurt
Alle aandacht voor jou