Wat is scheelzien?
De klachten
Een oog staat naar binnen, naar buiten, naar boven of naar onder gedraaid. Bij mensen boven de 8 jaar kan scheelzien er voor zorgen dat er dubbelzien optreedt.
De oorzaken
Scheelzien ontstaat als je oogspieren niet goed in balans zijn. Dat kan aangeboren zijn, maar ook komen door een ongeluk, een ziekte, een ongecorrigeerde brilsterkte of een stoornis. Scheelzien komt vaak voor bij mensen die ver-ziend zijn, dus een plus-bril hebben.
Hoe wij jou helpen
Verwijzing
Heb je last van scheelzien? Indien jouw huisarts of specialist verwijzing nodig acht, kun je bij ons op korte termijn een afspraak maken. Je kunt meestal binnen 2 weken bij ons terecht.
Onderzoek en diagnose
De orthoptist luistert naar je klachten, meet de 'scheelzienshoek' en kijkt samen met de oogarts welke behandeling de beste optie is.
Behandeling
Soms is een bril genoeg om scheelzien tegen te gaan. Soms is een oogspieroperatie nodig, bijvoorbeeld omdat het scheelzien erger wordt of steeds terugkomt, ook met een bril. De operatie duurt ongeveer een uur en gebeurt onder volledige verdoving (narcose). De oogarts opereert meestal beide ogen. Daarbij worden spieren verplaatst of ingekort.
Resultaat en nazorg
Meestal mag je op de dag van de operatie weer naar huis. De oogarts geeft je advies over hoe je het best weer herstelt. Na de operatie staan je ogen rechter en zie je scherper. Meer informatie over de operatie vind je in de folder: