Snurken en slaapapneu
Wat is snurken en slaapapneu?
De klachten
Bij snurken heeft meestal vooral je partner er last van. Als je slaapapneu hebt, “schrik” je vaak wakker en moet je een aantal keer diep ademhalen om de lucht in je longen te verversen. Dat zorgt voor een verstoorde slaap en kan zelfs een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en een beroerte veroorzaken.
De oorzaken
Trilling van je huig en gehemelte zorgen voor het snurkgeluid. Er zijn veel dingen die snurken en slaapapneu kunnen veroorzaken of verergeren: veel cafeïne drinken, roken, drugs gebruiken, slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken, alcohol drinken, een onregelmatig leefpatroon en overgewicht hebben.
Hoe wij jou helpen
Verwijzing
Snurk je of heb je last van slaapapneu? Indien jouw huisarts of specialist verwijzing nodig acht, kun je bij ons op korte termijn een afspraak maken. Je kunt meestal binnen 2 weken bij ons terecht.
Onderzoek en diagnose
De arts luistert naar je klachten en kijkt welke behandeling de beste optie is. Soms verwijst de arts je door naar een diëtist om je leefgewoonten aan te passen. Soms kunnen we je behandelen zonder te opereren, maar soms is een operatie nodig.
Behandeling
Als je last hebt van snurken of slaapapneu, kan een MRA een oplossing zijn. Dat is een soort beugel die ervoor zorgt dat je onderkaak ‘s nachts een beetje naar voor staat, zodat je strottenhoofd niet wordt afgesloten. Ook een ‘ademmasker’, een CPAP-apparaat kan helpen: dat apparaat blaast extra lucht je keel in tijdens het slapen. Als dat niet helpt, is een operatie soms nodig. Er zijn verschillende operaties die snurken en slaapapneu kunnen tegengaan.
Resultaat en nazorg
Meer informatie vind je in de folder.