Diak Clinic wordt geladen

Wat is een liesbreuk?

De klachten

Je ziet een bult bij je lies of je dijbeen (dit is dan een dijbeenbreuk). Vooral als je staat, tilt, hard hoest, huilt of perst zie je de bult goed. Je hebt een zeurderige, (soms) brandende pijn in je lies. Soms voel je die pijn ook in je schaamstreek. Ook kinderen kunnen een liesbreuk hebben. 

De oorzaken

Bij kinderen is een liesbreuk aangeboren, maar meestal zie je de liesbreuk pas als kinderen wat ouder zijn. Volwassenen krijgen een liesbreuk als de buikwand uitrekt en er veel druk op de buikholte staat. Bijvoorbeeld als je veel bent aangekomen, zwaar en veel tilt en door veel hoesten of persen. Roken maakt de kans op een liesbreuk groter.

Sporters kunnen ook last hebben van pijn in hun lies en een ‘sportersliesbreuk’ oplopen. Dat is geen echte liesbreuk, maar ook deze klachten kunnen we in de Diak Clinic goed behandelen.

Hoe wij jou helpen

Snel de beste zorg? Die krijg je in de Diak Clinic. We gaan voor korte wachttijden, maar nemen de tijd voor jou. Zo werken we aan een snel herstel. Als je een liesbreuk hebt, word je bij Diak Clinic geholpen in het Liesbreukcentrum: het grootste expertisecentrum van Nederland.
  1. Heb je een bult of pijn in je lies? Indien jouw huisarts of specialist verwijzing nodig acht, kun je bij ons op korte termijn een afspraak maken. Je kunt meestal binnen 2 weken bij ons terecht.

  2. We luisteren naar je klachten. De chirurg onderzoekt of je inderdaad een liesbreuk hebt. Als dat zo is, is een operatie nodig. De chirurg kijkt met je naar de mogelijkheden. Vaak kunnen we op dezelfde dag nog een kijkoperatie doen. Als dat niet kan, om wat voor reden dan ook, plannen we je operatie op een later moment.

  3. Een liesbreuk gaat niet vanzelf over. Je moet geopereerd worden. Gezonde mensen tussen 18 en 75 jaar kunnen vaak een kijkoperatie krijgen. Dan maakt de chirurg drie kleine sneetjes in je buikwand, waar buisjes met een cameraatje en de instrumenten ingaan. De chirurg opereert door te kijken via de camera, op een scherm. Op de plek van de liesbreuk krijg je een kunststof matje. Dat matje groeit vast. De kijkoperatie duurt 20 minuten en je herstelt hiervan sneller dan van een ‘gewone’ liesbreukoperatie.

  4. Na de operatie krijg je een pleister op de wond(jes). Als alles goed is gegaan, mag je dezelfde dag al naar huis. Je mag de eerste 24 uur niet zelf autorijden. De eerste dagen kun je beter geen dingen doen die druk zetten op je buikholte, zoals tillen. Een week na je kijkoperatie kun je weer alles doen, als je geen pijn voelt. Na een ‘gewone’ operatie moet je ongeveer twee weken herstellen. Je mag dan geen activiteiten doen die je buik belasten, zoals tillen.

Jouw welzijn is onze grootste prioriteit

Wanneer je gezondheid aandacht nodig heeft, wil je snel een goed geholpen worden. Dat bieden we bij de Diak Clinic. Alle aandacht. Voor jou.
Man in pak