Liesbreuk
Waarom Diak Clinic?
Belangrijk onderdeel van Diak Clinic is het Liesbreukcentrum. Naar dit expertisecentrum worden mensen vanuit het hele land doorverwezen. Wij behandelen veruit de meeste liesbreuken - ook internationaal gezien. Daarnaast doen we onderzoek naar nog betere oplossingen samen met de KNVB en het Rotterdamse Erasmus MC. Diak Clinic is onderdeel van het Diakonessenhuis, geliefd om de deskundige artsen en
bekwame verpleegkundigen. Daardoor profiteer je in Diak Clinic van zorg van topkwaliteit en de nieuwste technieken. Door de centrale ligging is Diak Clinic goed bereikbaar vanuit het hele land en met een verwijzing van de huisarts kan iedereen bij ons terecht. Patiënten beoordelen de service in Diak Clinic bovengemiddeld goed.
Wat is een liesbreuk?
Een liesbreuk ontstaat op een zwakke plek in je buikwand: een breukpoort. Door die breukpoort komt buikvlies naar buiten. Daar kan een deel van de inhoud van je buik bij zitten, zoals vetweefsel of stukjes van je darm. Een liesbreuk kan voorkomen bij volwassenen en bij kinderen. Sporters kunnen ook last hebben van pijn in hun lies en een ‘sportersliesbreuk’ oplopen. Dat is geen echte liesbreuk, maar ook dit kunnen we in Diak Clinic goed behandelen.
De klachten
De klachten bij een liesbreuk variëren. Het kan pijn doen, van een trekkend en knellend gevoel tot branderig en zeurend. Ook als je alleen een zwelling hebt en geen pijn kun je een liesbreuk hebben.
De oorzaken
Mensen die vaak zware dingen tillen of zwaar werk doen, hebben een verhoogde kans op een liesbreuk. Ook overgewicht, chronisch hoesten en trompetblazen vergroten het risico op een liesbreuk. Alles wat de druk in de buik verhoogt, hebt in de buik geeft een verhoogde kans. Liesbreuken komen vooral voor bij mannen. In principe bij mannen van alle leeftijden, maar het grootste gedeelte is tussen de 40 en de 70 jaar oud. Slechts 10% van de liesbreuken treedt op bij vrouwen. Dat heeft te maken met de mannelijke anatomie van
het lieskanaal. Ook kinderen kunnen een liesbreuk krijgen, dat is aangeboren. Meer informatie over Liesbreukcentrum.
Goed om te weten
Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM is een ernstige bijwerking van het liesbreukmatje Rebound HRD gemeld. In ons Liesbreukcentrum zijn de liesbreukmatjes Rebound HRD nooit gebruikt. Bent u bij ons geholpen aan uw liesbreuk, dan hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.
2
Binnen twee weken de eerste afspraak
555
Liesbreuk operaties in 2023
8,2
Algemeen tevredenheidscijfer
Hoe wij jou helpen
Verwijzing
Heb je een bult of pijn in je lies? Ga dan bij je huisarts langs voor een verwijzing en maak een afspraak bij Diak Clinic. Je kunt meestal al binnen 2 weken terecht. In ons liesbreukcentrum kunnen we het poliklinisch consult bij de chirurg en de liesbreukoperatie op dezelfde dag plannen. Je kunt overleggen met je huisarts of jij voor zo’n ‘Single Visit Liesbreukbehandeling’ in aanmerking komt.
Onderzoek en diagnose
We bespreken je klachten met je en overleggen of een liesbreukoperatie de oplossing is. Ook neemt de arts door of en hoe er verdoving wordt toegepast. Vaak kunnen we op dezelfde dag nog een kijkoperatie doen. Als dat niet kan, plannen we je operatie op een later moment.
Behandeling
Een liesbreuk gaat niet vanzelf over. Je moet geopereerd worden. Bij gezonde mensen tussen 18 en 75 jaar doen we een kijkoperatie. Daarbij maakt de chirurg drie kleine sneetjes in je buikwand en opereert door via de camera, op een scherm te kijken. Op de plek van de liesbreuk wordt een kunststof matje bevestigd, dat zich daar gaat hechten. De kijkoperatie duurt een kwartier.
Resultaat en nazorg
Na de operatie krijg je een pleister op de wond(jes) en mag je in de regel dezelfde dag weer naar huis. Het is belangrijk om de eerste 24 uur niet zelf auto te rijden en de eerste week niet te fietsen, niet te sporten en geen zware activiteiten te doen. Vermijd in het algemeen dingen die druk zetten op je buik, zoals tillen. Een week na je kijkoperatie kun je weer alles doen, op voorwaarde dat het geen pijn doet.
Interview met Anandi Schiphorst - Liesbreukchirurg
"Mensen met een liesbreuk hebben vaak een zwelling in de lies die je kan wegduwen. Veel mensen voelen een trekkend, knellend gevoel, maar niet iedereen heeft pijn of klachten." Lees hier het hele interview.