Wat is een vergrote prostaat?
De klachten
Een vergrote prostaat kan de afvoer van je urine in de weg zitten. Daardoor moet de blaasspier harder werken en kun je soms niet goed uitplassen. Ook kan het zijn dat je vaker moet plassen of urine verliest.
De oorzaken
Meestal wordt de prostaat vanaf 50 jaar groter. Hoe dat komt, is niet duidelijk, maar waarschijnlijk door hormoonveranderingen.
Hoe wij jou helpen
Verwijzing
Verlies je urine of kun je niet goed (uit)plassen? Indien jouw huisarts of specialist verwijzing nodig acht, kun je bij ons op korte termijn een afspraak maken. Je kunt meestal binnen 2 weken bij ons terecht.
Onderzoek en diagnose
Op de polikliniek luisteren we naar je klachten en stellen we een diagnose. De chirurg bespreekt met je wat de mogelijkheden zijn en welke operatie voor jou de beste optie is.
Behandeling
Als je een vergrote prostaat hebt, zijn er twee operaties mogelijk. De eerste is een kijkoperatie via de plasbuis (TURP). Daarbij schraapt de uroloog weefsel uit de prostaat. De operatie duurt 30 tot 45 minuten. De tweede is een operatie via de onderbuik. Daarbij maakt de uroloog een snee in je onderbuik om het weefsel weg te halen. Die operatie duurt 45 minuten tot een uur.
Resultaat en nazorg
Meer informatie over de operaties en nazorg vind je in folders.