Diak Clinic wordt geladen
Huidige wachttijd
130 dagen
Afdeling
Urologie

Wat zijn nierstenen?

De klachten

Nierstenen zorgen voor heftige pijngolven in je zij of onderbuik. Dat heet koliekpijn. Je kunt tijdens zo’n aanval ook misselijk zijn en zelfs overgeven. De pijn begint vaak in je blaas en verschuift dan naar dieper in je onderbuik. Dat komt omdat de niersteen van je nieren naar je urineweg en plasbuis gaat. Soms kan er wat bloed in je urine zitten.

De oorzaken

Het is niet duidelijk waarom sommige mensen nierstenen krijgen en anderen niet. Het komt vaak voor.

Hoe wij jou helpen

Snel de beste zorg? Die krijg je in de Diak Clinic. We gaan voor korte wachttijden, maar nemen de tijd voor jou. Zo werken we aan een snel herstel.
  1. Denk je dat je last hebt van nierstenen? Indien jouw huisarts of specialist verwijzing nodig acht, kun je bij ons op korte termijn een afspraak maken. Binnen 5 dagen bekijken we de doorverwijzing en weten we welk onderzoek nodig is.

  2. Eerst heb je een telefonische afspraak. De uroloog luistert naar je klachten. Soms krijg je ook een CT-scan, als het nodig is. Samen bespreken jullie je verdere behandeling.

  3. Vaak plas je nierstenen vanzelf uit. Als dat niet gebeurt, en je blijft pijn houden, kunnen we je opereren. Er zijn twee mogelijkheden. Kleine nierstenen kunnen we vergruizen, zodat je ze zelf kunt uitplassen. We plaatsen dan een ‘vergruizer’ op je buik die schokgolven uitzendt. Die behandeling doet geen pijn en duurt 30 tot 45 minuten. Soms is een operatie nodig. Bij een kleinere niersteen kan dat met een kleine operatie via de plasbuis. Soms is een grotere operatie nodig, waarbij we door je huid en nier heen moeten om de steen weg te halen.

  4. Na een ingreep met de niersteenvergruizer, mag je naar huis zodra je je goed voelt. Je mag na de operatie niet zelf autorijden, omdat je een koliekaanval kunt krijgen. Na een kleine operatie via de plasbuis mag je meestal dezelfde dag naar huis. Na de grotere ingreep kun je een blauwe plek op je buik krijgen. Je mag een week niet in bad en de eerste weken niet fietsen en autorijden. Na vier weken mag je weer beginnen met sporten en ‘zwaarder’ werk doen.

Jouw welzijn is onze grootste prioriteit

Wanneer je gezondheid aandacht nodig heeft, wil je snel een goed geholpen worden. Dat bieden we bij de Diak Clinic. Alle aandacht. Voor jou.
Vrouw met pony