Diak Clinic wordt geladen
Huidige wachttijd
7 dagen
Afdeling
Chirurgie

Wat is een littekenbreuk?

De klachten

Je ziet een bult op de plek van het litteken van een eerdere buikoperatie. Je voelt soms een zeurderige of brandende pijn op de plek van de breuk. Soms heb je helemaal geen klachten. Herken je de klachten, maar heb je geen litteken? Dan kan het ook een navelbreuk of liesbreuk zijn. >linkjes

 

De oorzaken

Een littekenbreuk kun je krijgen als je litteken na een buikoperatie niet goed geneest.  Bijvoorbeeld door een ontsteking. Ook als je veel aankomt, veel hoest of zwaar tilt kun je een littekenbreuk krijgen. Dat komt omdat er vanuit je buikholte veel druk tegen het litteken komt.

Hoe wij jou helpen

Snel de beste zorg? Die krijg je in de Diak Clinic. We gaan voor korte wachttijden, maar nemen de tijd voor jou. Zo werken we aan een snel herstel.
  1. Heb je een bult of pijn op de plaats van een litteken op je buik? Indien jouw huisarts of specialist verwijzing nodig acht, kun je bij ons op korte termijn een afspraak maken. Je kunt binnen 2 weken bij ons terecht.

  2. Op de polikliniek luisteren we naar je klachten. Vaak zie je een littekenbreuk vrij goed. Als de chirurg twijfelt, kun je een echo of CT-scan krijgen. De chirurg bespreekt met je wat de mogelijkheden zijn.

  3. Een operatie is niet altijd nodig. Soms is een korset of een buikband een betere oplossing. Een grote of pijnlijke breuk kunnen we wel opereren. Het is een vrij grote operatie, waarbij de chirurg vaak de spierlagen van elkaar los moet maken. Soms moeten we de breuk sluiten met een kunststof matje.

  4. Na de operatie heb je soms nog infusen nodig. Je kunt niet direct eten en drinken. Als alles goed is gegaan, mag je binnen een paar dagen naar huis. De eerste drie weken mag je je buik niet belasten. De chirurg vertelt je hoe je het beste kunt herstellen.

Jouw welzijn is onze grootste prioriteit

Wanneer je gezondheid aandacht nodig heeft, wil je snel een goed geholpen worden. Dat bieden we bij de Diak Clinic. Alle aandacht. Voor jou.
Vrouw met pony