Fistel
Een fistel is een klein gangetje tussen de endeldarm en de huid. De meeste fistels komen door een ontsteking in een anaalkliertje. Als die ontsteking door de huid heen komt, krijg je een wondje waar bloed, vocht of pus uit komt. Hierdoor kan een zwelling (abces) ontstaan.
Als de huisarts je doorverwijst, kun je binnen een week langskomen op ons spreekuur. Heb je inderdaad een fistel? Dan kunnen wij je opereren.
![anus](https://diakonessenhuis-kliniek-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/styles/405x405/public/2022-10/Diak%20Clinic%20beeld%20subsegment%20header%20buik%20anus_0.png?VersionId=FSah_Ju6VhBmpqnxggQKDIATqFF29aVp&h=4dc3fc94&itok=QpDIURCQ)
Wat is een fistel?
De klachten
Uit een fistel komt vaak bloed, vocht of pus. Je kunt ook een zwelling (abces) krijgen. Dat doet pijn en geeft druk. Als je een fistel hebt, heb je hier af en aan last van. Dan weer een tijdje wel, dan weer een tijdje niet.
De oorzaken
Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalkliertje. Hoe die ontsteking precies ontstaat, is niet bekend. Als je een fistel hebt gehad, is de kans wel groter dat je er weer een krijgt. Ook komt een fistel iets meer voor bij mannen. Soms ontstaan fistels door een ontstekingsziekte aan de darm, zoals de ziekte van Crohn.
Waarom naar Diak Clinic?
Diak Clinic is onderdeel van het Diakonessenhuis, geliefd om de bekwame en vriendelijke artsen en verpleegkundigen. Daardoor profiteer je in Diak Clinic van zorg van topkwaliteit en de nieuwste technieken. Bovendien is het ziekenhuis altijd dichtbij.
Door de centrale ligging van Diak Clinic zijn we goed bereikbaar vanuit het hele land en met een verwijzing van de huisarts kan iedereen bij ons terecht. Dankzij onze efficiënte werkwijze zijn de wachttijden kort en kunnen we je snel helpen. Nog een voordeel: patiënten beoordelen de service in Diak Clinic bovengemiddeld goed.
Bij Diak Clinic zijn we gespecialiseerd in anusproblemen. Onze chirurgen behandelen ieder jaar ontzettend veel patiënten met fistels, aambeien en andere anale klachten. Je bent bij ons dus in ervaren handen.
Hoe wij jou helpen
Verwijzing
Denk je dat je een fistel hebt? Als de huisarts je doorverwijst, kun je binnen een week terecht op ons spreekuur.
Onderzoek en diagnose
Meestal is snel duidelijk of je een fistel hebt. De arts moet dan alleen nog kijken hoe het gangetje van de fistel loopt. Hiervoor is inwendig onderzoek nodig. De arts gaat dan met een vinger, een buisje en soms een klein echo-apparaatje in je anus. Dit doet geen pijn, maar kan wel ongemakkelijk aanvoelen.
Behandeling
Er zijn vier manieren om een fistel te opereren. De arts beslist samen met jou welke behandeling de beste optie is. Een operatie duurt meestal 15 tot 30 minuten.
Resultaat en nazorg
De eerste weken na de operatie lekt het wondje nog. Ook kan het wondje pijn doen of ongemakkelijk aanvoelen.
Arts Jordy Kiewiet aan het woord
"Veel mensen schamen zich voor hun anale klachten. Ze praten er niet makkelijk over en gaan niet snel naar een dokter. Dat is jammer en nergens voor nodig. Anale klachten komen namelijk heel veel voor en onze artsen helpen je graag. Daar zijn we voor. Sterker nog: bij Diak Clinic zijn we erin gespecialiseerd."