Aambeien
Veel mensen schamen zich voor hun aambeien. Dat is nergens voor nodig. Ieder mens heeft aambeiweefsel. Een soort ring van kleine kussentjes aan de binnenkant van de anus. Hierdoor wordt de anus goed afgesloten. Pas als je aambeiweefsel uitzakt of uitpuilt, noemen we het aambeien. Soms gaan aambeien vanzelf over. Blijf je last hebben van jeuk, irritatie of bloed? Dan kun je bij ons terecht.
Als de huisarts je doorverwijst, kun je binnen een week langskomen op ons spreekuur. Meestal kunnen we je aambeien dan ook meteen behandelen.

Wat zijn aambeien?
De klachten
Als je aambeien hebt, kan je anus geïrriteerd aanvoelen. Je kunt een zwelling voelen, pijn of jeuk hebben of last hebben van een ongemakkelijk gevoel. Ook kun je bloed verliezen tijdens het poepen of afvegen.
De oorzaken
Heel veel mensen hebben zo nu en dan last van aambeien. Kinderen, jongeren en volwassenen. Meestal krijg je aambeien als je ontlasting droog en hard is of als je hard moet persen. Veel zitten en weinig bewegen kan ook voor aambeien zorgen.
Waarom naar Diak Clinic?
Diak Clinic is onderdeel van het Diakonessenhuis, geliefd om de bekwame en vriendelijke artsen en verpleegkundigen. Daardoor profiteer je in Diak Clinic van zorg van topkwaliteit en de nieuwste technieken. Bovendien is het ziekenhuis altijd dichtbij.
Door de centrale ligging van Diak Clinic zijn we goed bereikbaar vanuit het hele land en met een verwijzing van de huisarts kan iedereen bij ons terecht. Dankzij onze efficiënte werkwijze zijn de wachttijden kort en kunnen we je snel helpen. Nog een voordeel: patiënten beoordelen de service in Diak Clinic bovengemiddeld goed.
Bij Diak Clinic zijn we gespecialiseerd in anusproblemen. Onze chirurgen behandelen ieder jaar ontzettend veel patiënten met aambeien en andere anale klachten. Je bent bij ons dus in ervaren handen.
Hoe wij jou helpen
Verwijzing
Heb je last van aambeien? Dan kan je huisarts je doorverwijzen. Je kunt dan binnen een week terecht op ons spreekuur.
Onderzoek en diagnose
Op het spreekuur luistert de arts naar je klachten en krijg je een inwendig onderzoek. De arts gaat dan met een vinger en meestal ook met een buisje in je anus. Zo wordt duidelijk of je aambeien hebt en hoe we die het beste kunnen behandelen. Een inwendig onderzoek doet geen pijn, maar kan wel een beetje ongemakkelijk voelen.
Behandeling
Heb je aambeien? Dan kun je meestal meteen geholpen worden. Het uitgezakte aambeiweefsel wordt dan met een buisje terug in de anus gebracht en afgebonden met een elastiekje. Dit kan zonder verdoving en duurt 5 tot 10 minuten. Heel soms is een operatie nodig. Dat kan onder narcose of verdoving en duurt ongeveer 30 minuten.
Resultaat en nazorg
Word je behandeld met elastiekjes? Houd er dan rekening mee dat je die dag vrij plant. De kans is groot dat je onprettige krampen in je onderbuik ervaart, alsof je heel nodig naar de wc moet (ook al is dat niet zo). Hier heb je vooral de eerste dag last van. Daarna heb je nog een paar dagen een vervelend gevoel. De elastiekjes vallen vanzelf af. Word je geopereerd? Dan kun je dezelfde dag weer naar huis
Arts Jordy Kiewiet aan het woord
"Aambeien gaan vaak gepaard met gêne, maar heel veel mensen hebben er zo nu en dan last van. Elk mens heeft aambeiweefsel aan de binnenkant van de anus. Dat weefsel kun je vergelijken met het rubberen ringetje in een kraan: het houdt de laatste lekjes tegen. Als het aambeiweefsel uitzakt, noemen we het aambeien. Soms herstelt dat vanzelf. Je hoeft aambeien alleen te behandelen als je klachten ervaart, zoals bloedverlies, jeuk of irritatie."