Versleten schouder
Je schouder is het gewricht waar je bovenarm in je schouderkom zit. Door een laagje kraakbeen kunnen de botten soepel langs elkaar glijden. Is het kraakbeen versleten of beschadigd, dan heb je een versleten schouder of schouderartrose. De botten van je bovenbeen en schouder schuren dan langs elkaar. Dat kan pijnlijk zijn.
Wat is een versleten schouder?
De klachten
Je schouder is stijf en doet pijn. ‘s Nachts wordt de pijn vaak erger en het doet pijn om op je schouder te liggen.
De oorzaken
Het kraakbeen kan slijten door overbelasting, een ongeluk of ouderdom.
Hoe wij jou helpen
Verwijzing
Is je schouder stijf en heb je pijn? Indien jouw huisarts of specialist verwijzing nodig acht, kun je bij ons op korte termijn een afspraak maken. Je kunt binnen 2 weken bij ons terecht.
Onderzoek en diagnose
We luisteren naar je klachten en onderzoeken je schouder. Als je een versleten schouder hebt, bespreek je met de orthopedisch chirurg de mogelijkheden. Soms is een schouderprothese (een kunstschouder) de beste oplossing, soms een operatie. In dat geval kijkt de chirurg of je een operatie aankunt en bespreekt de verdoving, revalidatie en medicatie met je.
Behandeling
Meestal behandelen we een versleten schouder met beweegoefeningen of medicatie. Helpt dat niet, dan word je geopereerd. Via de voor- of achterkant van je schouder halen we de versleten delen bot weg en plaatsen we een prothese. De operatie duurt twee uur.
Resultaat en nazorg
Na de operatie krijg je een pleister op de wond. We maken een röntgenfoto om te zien of alles goed is gegaan. Als dat zo is, mag je meestal op de tweede dag al naar huis. Daarna heb je ongeveer zes weken fysiotherapie nodig. Onze fysiotherapeut helpt je om je schouder weer normaal te gaan gebruiken. Na acht weken controleert de orthopeed of je schouder goed herstelt.