Rughernia
Een hernia is een pijnlijke aandoening in je rug. In de wervelkolom zitten schijven tussen de wervels, en bij een hernia puilt zo’n schijf uit. Die drukt daarbij op een zenuw en dat doet pijn. Een hernia kun je op verschillende plekken in je lichaam krijgen, maar het komt het vaakst voor in je rug. Dit heet een rughernia. Heb je problemen aan je rug? Kom dan naar ons Spine Centrum. Onze specialisten staan voor je klaar. In het Spine Centrum werken verschillende specialismen nauw samen aan de behandeling van jouw rughernia. Onze specialisten overleggen iedere dag met elkaar. Zo krijg je de beste zorg voor je rugklachten.

Wat is een rughernia?
De klachten
Erge pijn in je onderrug en ook in je benen. De pijn wordt erger bij hoesten, niezen en persen. Je kunt tintelingen voelen in je been of voet.
De oorzaken
In je rug zit je wervelkolom, vol wervels en tussenwervelschijven. Een hernia ontstaat door druk op die schijven en doordat de vezelwand die daar omheen zit zwakker wordt.
2
Binnen 2 weken de eerste afspraak
455
Herniaoperaties in 2024
8,4
Algemeen tevredenheidscijfer
Hoe wij jou helpen
Verwijzing
Heb je veel pijn in je onderrug en been? Als jouw huisarts of specialist verwijzing nodig acht, kun je bij ons op korte termijn een afspraak maken. Je kunt meestal binnen 2 weken bij ons terecht.
Onderzoek en diagnose
Je kunt bij Diak Clinic terecht op het herniaspreekuur. Een neuroloog luistert naar je klachten. Als het nodig is, krijg je een scan.
Behandeling rughernia
Vaak gaat een hernia over door te rusten. Medicijnen helpen tegen de pijn. Als je erg veel last hebt van pijn, verwijzen we je door naar onze pijnspecialisten voor een andere behandeling van je rughernia. Zij behandelen je pijn met medicijnen of een injectie in je rug. Fysiotherapie kan je rugspieren versterken en de spanning in de spieren verminderen. Ongeveer 80% van alle patiënten herstelt binnen twee tot drie maanden. Als je klachten na drie maanden niet beter worden, kunnen we opereren. Dan haalt de chirurg de uitstulping van de wervel weg. De beknelde zenuw komt zo weer vrij te liggen. De operatie duurt ongeveer een uur.
Resultaat en nazorg
Na de operatie blijf je meestal één of een aantal nachten in Diak Clinic. Daarna mag je naar huis. Wel word je nog een tijdje begeleid door een fysiotherapeut.
Physician Assistant Nicole Laarveld aan het woord
"Op ons spreekuur bespreken we niet alleen je klachten, maar doen we ook meteen onderzoek. Als het nodig is, maken we direct een MRI-scan, zodat je niet hoeft terug te komen. Daarna bekijken we samen wat er op de scan te zien is en welke behandeling het beste past. Soms is een injectie bij de pijnpoli genoeg, soms is een operatie nodig – maar in alle gevallen zorgen we ervoor dat je snel de juiste zorg krijgt.