Physician Assistant Nicole Laarveld aan het woord
"Op ons spreekuur bespreken we niet alleen je klachten, maar doen we ook meteen onderzoek. Als het nodig is, maken we direct een MRI-scan, zodat je niet hoeft terug te komen. Daarna bekijken we samen wat er op de scan te zien is en welke behandeling het beste past. Soms is een injectie bij de pijnpoli genoeg, soms is een operatie nodig – maar in alle gevallen zorgen we ervoor dat je snel de juiste zorg krijgt."

Last van je rug?
Hernia
"In je wervelkolom zitten schijven tussen de wervels. Bij een rug- of nekhernia puilt zo’n tussenwervelschijf uit en drukt op een zenuw. Dit doet pijn. Vaak straalt die pijn uit naar je armen en benen. Meestal aan één kant, soms aan beide kanten. Ook kun je last hebben van een doof gevoel en tintelingen. Bij oudere mensen speelt slijtage vaak een rol. Hierdoor worden de ruimtes waar de zenuwen doorheen komen nauwer en kunnen ze in de knel raken. Dat geeft dezelfde soort klachten."
Binnen 2 weken een afspraak
"Als de huisarts je doorverwijst, kun je binnen 2 weken op ons spreekuur terecht. Daar bespreken we je klachten. Ook doen we lichamelijk onderzoek. De arts kijkt dan hoe je beweegt en test je gevoel, kracht en refl exen. Als het nodig is, maken we meteen een MRI-scan. Daar hoef je dus niet voor terug te komen. Daarna bekijken we samen wat er op de scan te zien is. Of er een verklaring is voor de klachten die je hebt. Zit er inderdaad een zenuw knel, dan gaan we het hebben over de behandeling."
Samenwerking van specialisten
"Eén keer in de 2 weken zitten alle specialisten van het Spine Centrum bij elkaar: de neurologen, neurochirurgen, orthopeden, pijnexperts, revalidatieartsen en fysiotherapeuten. Samen bespreken we dan de patiënten waarvan het fi jn is dat iedereen vanuit het eigen vakgebied meedenkt. Maar ook buiten die momenten weten we elkaar makkelijk te vinden. Die korte lijntjes zijn heel waardevol. Zo kunnen we patiënten nog sneller en beter helpen."
Pillen of prik
"De meeste hernia’s gaan vanzelf over, 80% zelfs binnen 3 maanden. Daarom adviseren we mensen die nog maar kort last hebben om af te wachten. We kunnen dan pillen tegen de pijn voorschrijven, maar meestal verwijzen we patiënten naar de pijnpoli voor een prik. Die kunnen we namelijk heel lokaal zetten, precies op de plek waar het nodig is. Dat geeft minder bijwerkingen dan pillen, omdat die door het hele lichaam gaan. Een prik heeft 3 tot 5 maanden effect. Soms is ééntje voldoende om de tijd door te komen waarin je lichaam het probleem zelf oplost. Na die prik moet je weer gaan bewegen. Want net zoals je je spieren moet trainen, moet je je tussenwervelschijf ook actief houden. Een groot deel van mijn patiënten stuur ik daarom naar de fysiotherapeut."
Operatie
"Heb je na 3 maanden nog steeds dezelfde klachten, dan krijg je een gesprek met de neurochirurg. Die kijkt of je geopereerd kan worden en vertelt je over de voors en tegens van een operatie. Daarna maken jullie samen een beslissing. Ga je voor een operatie, dan word je opgenomen zodra er een plekje is. Meestal is dat binnen 6 weken. De dag na de operatie ga je alweer naar huis. Daarna moet je je 6 weken aan een paar leefregels houden. In die tijd mag je bijvoorbeeld geen dingen zwaarder dan 1 kilo tillen, niet in een auto zitten en ook niet te lang in dezelfde houding."
2
Binnen 2 weken de eerste afspraak
455
Herniaoperaties in 2024
8,4
Algemeen tevredenheidscijfer
De beste zorg
Snel aan de beurt
Alle aandacht voor jou