Versleten heup
Wat is een versleten heup?
De klachten
Bij een versleten heup doen je heup en lies pijn. Soms straalt die uit naar je been. Bewegen en lopen gaat lastiger en je hebt soms ‘s ochtends last van stijfheid. Heupartrose komt iets vaker voor als je ouder bent dan 45 jaar, overgewicht hebt of artrose in andere gewrichten.
De oorzaken
In het heupgewricht zit het bovenbeen in je bekken. Dankzij een laagje kraakbeen glijden de botten soepel over elkaar. Dit kraakbeen werkt als een soort schokdemper en als het versleten of beschadigd is, spreken we van een versleten heup of heupartrose. De botten van je bovenbeen en bekken schuren tegen elkaar en dat geeft veel klachten. Het kraakbeen kan slijten door overbelasting, een ongeluk of ouderdom.
Waarom naar Diak Clinic?
Diak Clinic is onderdeel van het Diakonessenhuis, geliefd om de bekwame en vriendelijke artsen en verpleegkundigen. Daardoor profiteer je in Diak Clinic van zorg van topkwaliteit en de nieuwste technieken. Bovendien is het ziekenhuis altijd dichtbij.
Door de centrale ligging van Diak Clinic zijn we goed bereikbaar vanuit het hele land en met een verwijzing van de huisarts kan iedereen bij ons terecht. Dankzij onze efficiënte werkwijze zijn de wachttijden kort en kunnen we je snel helpen. Bij artrose spreken we bij je eerste afspraak op de polikliniek al een operatiedatum af. Nog een voordeel: patiënten beoordelen de service in Diak Clinic bovengemiddeld goed.
2
Binnen 2 weken de eerste afspraak
743
Nieuwe heupoperaties in 2023
8,2
Algemeen tevredenheidscijfer
Hoe wij jou helpen
Verwijzing
Heb je meer dan twee, drie weken veel last van pijn in lies, heup en/of je been en gaat lopen moeilijker? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Met een verwijzing kun je vervolgens snel voor een eerste afspraak terecht bij Diak Clinic in Zeist.
Onderzoek en diagnose
We bespreken samen je klachten en onderzoeken je heup. Als je een versleten heup hebt, neemt de orthopedisch chirurg de mogelijkheden met je door. Is een heupprothese (een kunstheup) de beste oplossing, dan kijkt de chirurg of je een operatie aan kunt. Je krijgt ook alle nodige informatie over de verdoving, revalidatie en medicatie. Daarvoor spreek je met de orthopedisch specialist, maar ook met de fysiotherapeut en anesthesist.
Behandeling
We kunnen een versleten heup met oefeningen of medicatie behandelen. Helpt dat niet (voldoende), dan plaatsen we tijdens een operatie een kunstheup. Via de voorkant of achterkant van je heup vervangen we het heupgewricht door een prothese. Als het kan, kiezen we er standaard voor om de operatie aan de voorkant van het lichaam uit te voeren, maar soms kan dat niet. De operatie duurt zo’n twee uur.
Resultaat en nazorg
Na de operatie krijg je een pleister op de wond. We maken een röntgenfoto om te zien of alles goed is gegaan. Als dat zo is, kun je meestal op de tweede dag al naar huis. De eerste zes weken gebruik je krukken en kun je nog niet veel lopen. Daarna leer je in zo’n zes weken met onze fysiotherapeut om je heup weer normaal te gaan gebruiken. Na acht weken checken we tijdens een controle of je goed herstelt. Uiteindelijk kun je met een kunstheup weer lopen en bewegen, zónder pijn!
Arts Juliette Sorel aan het woord
"Bij Diak Clinic kijken we echt naar de patiënt, naar wat die nodig heeft. Als iemand bij ons binnenkomt, onderzoeken we eerst met een team van specialisten waar de klachten precies vandaan komen. Want soms ervaart iemand pijn in de heup, maar komt dat door de knie of de rug. Vervolgens kijken we of de patiënt echt geopereerd moet worden of dat er andere opties zijn." Lees hier het hele interview.