Arts Thomas Cornelissen aan het woord
"Jaarlijks voeren Thomas en zijn Diak Clinic-collega’s zo’n 2500 staaroperaties uit. Toch ziet de ervaren oogarts het niet als routine, maar heeft hij persoonlijke aandacht voor elke patiënt én diens wensen of twijfels. “Ik begeleid een patiënt van diagnose tot nazorg. Dat vind ik mooi.”

Aandacht voor elke patiënt
“Staar is bijna altijd leeftijdgerelateerd. Het is vertroebeling van de ooglens en die ontstaat als de ooglens veroudert. Heel soms is er een andere oorzaak, zoals een ongeluk of medicatiegebruik, maar dat zie ik zelden. De patiënten die ik behandel zijn dan ook vaak wat ouder, gemiddeld eind zestig, begin zeventig. Ze merken vaak dat ze steeds minder details kunnen zien in de verte en meer moeite krijgen met ondertiteling lezen op tv of met autorijden in het donker. Soms zien ze ook “halo’s”, dus lichtkringen rond een lamp.
Eigen keuze
Na een bezoek aan de huisarts worden ze verwezen naar Diak Clinic. Op de poli doen we een aantal metingen en maken we een scan om te zien of het netvlies in orde is en of er verder niets aan de hand is met het oog. De optometrist doet het vooronderzoek en stelt vragen over de klachten. Daarna komen patiënten bij mij. Als er sprake is van staar, bespreken we de opties. Meestal duurt een afspraak in totaal een uur tot anderhalf uur, waarvan ze de laatste tien minuten bij mij zitten. Ik heb dan echt aandacht voor de patiënt en luister goed naar de ernst van hun klachten en hun eigen wensen. Soms zien mensen ondanks de staar nog redelijk goed en soms willen ze dan nog niet geopereerd worden. Dan adviseer ik dat ook niet: ik wil die beslissing bij de patiënt laten. Je kunt immers honderd worden met staar. Maar dan ga je wel steeds minder zien.
Korte wachttijden
Als patiënten kiezen voor een operatie, kunnen ze aan de balie meteen een datum voor de operatie en controles inplannen. We hebben bij Diak Clinic een korte wachtlijst, je bent hier snel aan de beurt. Mensen vinden een operatie aan hun oog best spannend. Dat is logisch: het is toch iets anders dan een operatie aan je enkel. Daarom vinden veel mensen het een fijn idee dat de arts die ze gesproken hebben, een bekend gezicht, ook de arts is die ze opereert. Ik probeer de patiënten die ik zie dan ook altijd zelf te opereren. Dat vind ik ook mooi: ik begeleid patiënten graag van intake tot nazorg.
Nieuwe lens zonder hechtingen
Zo’n zes weken na de eerste afspraak komen patiënten terug voor de operatie, op de dagbehandeling in Utrecht of Zeist. Een uurtje voor de operatie moeten ze er zijn. Dan worden ze voorbereid: ze krijgen druppels in het oog en een tabletje onder het ooglid. Dat zorgt ervoor dat de pupil wijd wordt en het oog wordt verdoofd. Dan brengen we ze in een rolstoel naar de operatiekamer en gaan ze in een operatiestoel liggen. Alleen het oog is verdoofd, ze zijn verder bij kennis. De operatie duurt maar een dik kwartier ongeveer.
Ik opereer met behulp van een microscoop. Dat vind ik heel mooi aan mijn werk. Ik maak op de rand van het hoornvlies drie hele kleine incisies. Om de lens zit een soort schilletje, daar maak ik een kleine opening in met een pincetje. Ik maak groefjes in de oude lens, haal de oude lens uit zijn schilletje en zet de nieuwe lens erin. Die breng ik opgerold in, door dat kleine wondje. De nieuwe lens vouwt zich dan uit in het schilletje van de oude lens. Ik hoef dan ook niet meer te hechten, zoals vroeger: je hebt alleen een paar superkleine wondjes en die herstellen heel snel.
Vertrouwd team aan je zijde
Mensen gaan dus niet onder narcose, maar worden plaatselijk verdoofd. Dat gaat heel goed, zeker dankzij de superlieve operatie-assistenten. We werken alleen maar met onze eigen, zelf opgeleide operatie-assistenten en dat vind ik heel fijn, want we zijn erg goed op elkaar ingespeeld.
Snel herstel
Na de operatie krijgt de patiënt instructies en ontstekingsremmende druppels mee voor een paar weken, met een afbouwschema. Een halfuurtje later kunnen ze al opgehaald worden en naar huis. Al tijdens de eerste afspraak op de poli hebben ze een folder met leefregels meegekregen van mij, met wat ze kunnen verwachten en wat de complicaties kunnen zijn en na de operatie herhalen we dat nog even. In principe mogen mensen na de operatie bijna alles. Alleen niet naar het zwembad of bijvoorbeeld in de sauna. Het herstel gaat snel, maar het blijft gewoon een operatie en het zicht is ook niet meteen honderd procent. Dat onderschatten mensen soms, maar als je een nieuwe heup krijgt, kun je ook niet dezelfde dag weer lopen. Het duurt vaak even voor ze na de operatie bijvoorbeeld een bril op de juiste sterkte hebben.
Beide ogen opereren
Meestal opereren we bij staar twee ogen afzonderlijk van elkaar, maar sinds kort kunnen we ook beide ogen in een keer opereren. Daarvoor moet een patiënt aan een aantal eisen voldoen en dat kan niet in alle gevallen. Staar is vaak symmetrisch: de ogen zijn natuurlijk allebei even oud, dus de slijtage, de vertroebeling, loopt ook gelijk. Een dubbele operatie kan een uitkomst zijn, maar alleen als je thuis de juiste zorg kunt krijgen en als je ervoor in aanmerking komt.
We krijgen bij Diak Clinic ook wel eens wat complexere gevallen van staar, bijvoorbeeld als patiënten kleine pupillen hebben of diepliggende ogen. Het fijne is dat we veel ervaring hebben. We doen jaarlijks zo’n 2500 staaroperaties. We hebben veel oogheelkundige kennis en we hebben de faciliteiten van het ziekenhuis achter de hand, mocht het nodig zijn. Toch voelt het voor patiënten vaak klein en fijn, horen we vaak. Die combinatie van persoonlijke aandacht voor de patiënten, hele ruime ervaring en korte wachttijden, maken Diak Clinic bijzonder, vind ik.”
2
Binnen 2 weken de eerste afspraak
2590
Staaroperaties in 2024
8,4
Algemeen tevredenheidscijfer
De beste zorg
Snel aan de beurt
Alle aandacht voor jou